Ερώτηση (και) Αυλωνίτη για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης 27.11.20

Περισσότερες από 62.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, με συνυπολογισμό παράλληλου χρόνου ασφάλισης, παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι σήμερα, τονίζουν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση τους που κατατέθηκε με πρωτοβουλία των βουλευτών Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη και Ηλείας, Διονύση Καλαματιανού, την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Η παλιότερη ασφαλιστική νομοθεσία προέβλεπε τη διαγραφή παράλληλου χρόνου και την επιλογή από τον ασφαλισμένο του χρόνου που ήθελε να διατηρήσει, ώστε να προσμετρηθεί στη σύνταξή του. Συνεπώς ο συνταξιούχος έχανε τις εισφορές που είχε ήδη πληρώσει και δεν είχε καμία ανταπόδοση στη σύνταξή του. Την αδικία αυτή ήρθε να διορθώσει ο ν.4387/2016 που προέβλεψε την προσμέτρηση του παράλληλου χρόνου για τον οποίο είχαν καταβληθεί εισφορές.

Σήμερα, παρά τις διάφορες εγκύκλιους για το θέμα (η τελευταία τον Νοέμβριο του 2020, e-ΕΦΚΑ 50/2020), τουλάχιστον 62.000 συνταξιούχοι με παράλληλους χρόνους, δεν έχουν λάβει την αντίστοιχη συμμετοχή-προσαύξηση,  στις συντάξεις τους. Το χειρότερο είναι ότι ο e-ΕΦΚΑ ζητάει από τους υποψήφιους συνταξιούχους υπεύθυνες δηλώσεις, για αφαίρεση του παράλληλου χρόνου, σαν να μη μεσολάβησε ποτέ η σχετική νομοθεσία.

Οι ασφαλισμένοι υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία και βλέπουν τα χρόνια να περνούν χωρίς να λαμβάνουν τα χρήματα που έχουν ήδη καταβάλει ως εισφορές.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο :

https://www.syriza.gr/article/id/100853/Erwthsh-46-boyleytwn-SYRIZA:-Perissoteres-apo-62.000-aithseis-syntaksiodothshs-me-synypologismo-parallhloy-chronoy-asfalishs-paramenoyn-se-ekkremothta-mechri-shmera.html

Από το Γραφείο Τύπου