Ερώτηση (και) Αλ.Αυλωνίτη για τον αποκλεισμό πολλών γυμναστηρίων από το πλαίσιο επιχορήγησης

Τον αποκλεισμό πολλών γυμναστηρίων από το πρόσφατο πλαίσιο επιχορήγησης που ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αναδεικνύουν με κοινή Ερώτηση ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης και οι Αν. Τομεάρχες Χάρης Μαμουλάκης και Γιάννης Σαρακιώτης, την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Οι  βουλευτές τονίζουν πως  για άλλη μία φορά το κυβερνητικό επιτελείο έλαβε μέτρα αποσπασματικά, χωρίς να τηρεί την αρχή της ίσης μεταχείρισης και αποκλείοντας από τη σχετική πρόσκληση χρηματοδότησης πολλές επιχειρήσεις του τομέα αθλητικών δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, παρά το ότι όπως αναφέρεται επιδιώκεται η ενίσχυση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών γυμναστηρίων και παιδότοπων οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία, από τους επιλέξιμους Κωδικούς απουσιάζει πληθώρα ΚΑΔ που αντιστοιχούν σε αυτές επιχειρήσεις. Αποκλείεται έτσι σειρά πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων του τομέα αθλητικών δραστηριοτήτων, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με έντονα προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης έπειτα από το πολύμηνο lockdown.

Είναι αναγκαία η  χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς στήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων δοκιμαζόμενων επιχειρήσεων αθλητικών δραστηριοτήτων προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Θέμα: «Η δράση επιχορήγησης γυμναστηρίων αφήνει πολλές επιχειρήσεις εκτός χρηματοδότησης»

Στις 27.05.2021 δημοσιεύτηκε η με Α.Π. 3156/728/Α3 Απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα: «Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων στη Δράση επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων γυμναστήριων, παιδότοπων του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (041KE), ΕΣΠΑ 2014 –2020». Για άλλη μία φορά καθίσταται εμφανές ότι το κυβερνητικό επιτελείο λαμβάνει μέτρα αποσπασματικά, χωρίς να τηρείται η αρχή της ίσης μεταχείρισης, καθώς η εν λόγω πρόσκληση αφήνει πολλές επιχειρήσεις του τομέα αθλητικών δραστηριοτήτων εκτός δυνατότητας χρηματοδότησης.

Πιο συγκεκριμένα, με τη δράση αυτή επιδιώκεται η ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών γυμναστηρίων και παιδότοπων οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία. Το ποσό της οριζόντιας κατ’ αποκοπή χρηματοδότησης ορίζεται στο 25% επί του αθροίσματος των δηλωθέντων λειτουργικών δαπανών του 2019. Το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται στις 18.000€ ανά επιχείρηση. Οι επιλέξιμοι ΚΑΔ στους οποίους θα πρέπει να δραστηριοποιούνται οι δυνητικά ωφελούμενες επιχειρήσεις, (κύριοι ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα σύμφωνα με το φορολογικό έντυπο Ε3 του έτους 2019), είναι μόνο οι εξής: υπηρεσίες γυμναστηρίου ειδικών γυμναστικών (ΚΑΔ 93.13.10.01), υπηρεσίες γυμναστηρίου ενόργανης ή μη γυμναστικής (ΚΑΔ 93.13.10.02), υπηρεσίες πίστας «κάρτ» (ΚΑΔ 93.11.10.04) και υπηρεσίες παιδότοπου (ΚΑΔ 93.29.19.05). Ωστόσο, ως προς τους επιλέξιμους ΚΑΔ του τομέα αθλητικών δραστηριοτήτων, επισημαίνεται ότι δεν είναι οι μοναδικοί που επλήγησαν από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Έτσι, πολλές επιχειρήσεις, εκ προοιμίου, θα μείνουν εκτός χρηματοδότησης και αντιμέτωποι με προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης.

Με βάση τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα στήριξης, χωρίς εξαιρέσεις και περιορισμούς, όσο το δυνατόν περισσότερων δοκιμαζόμενων από την οικονομική κρίση επιχειρήσεων του τομέα αθλητικών δραστηριοτήτων

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Προτίθεται να τροποποιήσει την με Α.Π. 3156/728/Α3 Απόφαση με θέμα: «Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων στη Δράση επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων γυμναστήριων, παιδότοπων του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (041KE), ΕΣΠΑ 2014 –2020» προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του τομέα αθλητικών δραστηριοτήτων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Χαρίτσης Αλέξης

Μαμουλάκης Χάρης

Σαρακιώτης Γιάννης

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Δραγασάκης Γιάννης

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νίκος

Θραψανιώτης Μανόλης

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλης

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπαλάφας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραϊτης Θάνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πέρκα Πέτη

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκούφα Μπέττυ

Σπίρτζης Χρήστος

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Ψυχογιός Γιώργος