Ερώτηση (και) Αλ.Αυλωνίτη για την ενίσχυση εκείνων που νοσούν από τον κορονοϊό

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του Αν. Τομεάρχη Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΤρύφωναΑλεξιάδη και του Τομεάρχη Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξανθου Ανδρέα και συνυπογραφή του Βουλευτή Κέρκυρας και Αναπληρωτή Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, για την ανάγκη στήριξης εκείνων που νόσησαν με Covid-19.

Οι βουλευτές τονίζουν πως είναι πολύ σοβαρά τα οικονομικά προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρώην ασθενείς που προσβλήθηκαν από την νόσο Covid-19. Άνθρωποι που έμειναν πολλές μέρες στις ΜΕΘ καθώς και συγγενείς τους, περιγράφουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι η αποσωλήνωση δεν ήταν δυστυχώς το τέλος του μαρτυρίου τους. Πολλές οικογένειες αναγκάζονται να μετατρέψουν το σπίτι τους σε μια μικρή ιδιότυπη κλινική, πληρώνοντας φυσιοθεραπευτές και επαναλαμβανόμενες εξετάσεις, μέχρι να επανέλθουν οι ασθενείς στην προηγούμενη κατάσταση.

Θα πρέπει η Πολιτεία να μεριμνήσει για την ενίσχυση των οικογενειών που τα μέλη της νοσούν από κορονοϊό.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Υγείας

Θέμα: “Θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα αποκατάστασης όσων νόσησαν με Covid-19 μετά την νοσηλεία σε ΜΕΘ;”

Σοβαρά είναι τα οικονομικά προβλήματα που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρώην ασθενείς που προσβλήθηκαν από την νόσο Covid-19. Άνθρωποι που έμειναν πολλές μέρες στις ΜΕΘ καθώς και συγγενείς τους, περιγράφουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο ότι η αποσωλήνωση δεν ήταν δυστυχώς το τέλος του μαρτυρίου τους. Πολλές οικογένειες αναγκάζονται να μετατρέψουν το σπίτι τους σε μια μικρή ιδιότυπη κλινική, πληρώνοντας φυσιοθεραπευτές και επαναλαμβανόμενες εξετάσεις, μέχρι να επανέλθουν οι ασθενείς στην προηγούμενη κατάσταση.

Το ζήτημα ανέδειξε η εφημερίδα Documento στις 30.05.2021 σε άρθρο της με τίτλο ‘’Ο Γολγοθάς μετά τις ΜΕΘ’’. (*) Το θέμα αφορά όλους αυτούς τους ασθενείς, που μετά την έξοδό τους από τις ΜΕΘ χρειάζονται αποκατάσταση. Συγκεκριμένα κάποιοι ασθενείς χρειάζονται να μεταφερθούν σε κέντρα αποθεραπείας στα οποία, ενώ είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να καταβάλλουν το 25% των νοσηλίων σαν συμμετοχή. Σύμφωνα με μαρτυρία πρώην ασθενούς της νόσου, γι αυτόν σήμαινε 400 ευρώ μηνιαίως συν τις επιπλέον εξετάσεις, για 3 μήνες χρειάστηκαν 1350 ευρώ που στην ουσία αν δεν τα είχε δεν θα μπορούσε να επανέλθει ομαλά στην πρότερη κατάσταση. Κάποιοι άλλοι ασθενείς αναγκάστηκαν να πάρουν ειδικό κρεββάτι, οξυγόνο, φυσιοθεραπευτή, ενώ από τις φυσιοθεραπείες κάποιες μόνο καλύπτονται από τα ταμεία. Επίσης έχει αναφερθεί ότι υπηρεσίες συγκεκριμένων κέντρων είναι ελλιπείς ακόμη και στη σίτιση του ασθενή. Σύμφωνα με την άποψη γιατρών που έχουν εξειδικευτεί στην αποθεραπεία ασθενών μετά την νόσο, εκτός από την φυσιοθεραπεία, κάποια βαριά περιστατικά χρήζουν κινησιοθεραπείας και αν έχουν υποστεί τραχειοστομία και λογοθεραπείας , υπηρεσίες δηλαδή που κοστίζουν στον ασθενή αρκετά χρήματα.
Η έλλειψη δημόσιων Κέντρων αποκατάστασης δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα όσον αφορά την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Ασθενείς θα μπορούσαν να βγουν πιο γρήγορα από το νοσοκομείο, ελλείψει όμως οικονομικής δυνατότητας παραμένουν εκεί, λόγω της αδυναμίας των συγγενών να τους πάρουν σπίτι.
Στην Ελλάδα τα βαριά περιστατικά έχουν τη δυνατότητα μέσω ΕΟΠΥΥ να φιλοξενηθούν δύο μήνες σε κέντρα αποκατάστασης, χρονικό διάστημα όμως που δεν είναι αρκετό. Οι ειδικοί από τα Κέντρα, όσο και οι ίδιοι οι ασθενείς συμφωνούν ότι σε διάστημα δύο μηνών φτάνουν περίπου στο 50% της αποκατάστασης, με συνέπεια να χρειάζεται μετά να συνεχίζουν μόνοι τους ιδιωτικά. Γίνεται σαφές ότι για το υπόλοιπο 50% της θεραπείας θα πρέπει οι ασθενείς να πληρώσουν από την τσέπη τους το κόστος.
Επειδή η αποκατάσταση των σοβαρών περιστατικών της νόσου είναι χρονοβόρα, κοστοβόρα και πολυσύνθετη
Επειδή η αποκατάσταση μετά τη νοσηλεία στη ΜΕΘ παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα πολυδαίδαλων γραφειοκρατικών διαδικασιών και ελλιπούς μέριμνας από πλευράς της πολιτείας
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Πώς προτίθενται να συνδράμουν στην οικονομική ελάφρυνση των πρώην ασθενών με COVID-19 που χρήζουν αποκατάστασης;

2. Προτίθενται να καλύψουν τη συμμετοχή (25%) του ασθενή που χρειάζεται περαιτέρω νοσηλεία σε Κέντρο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ;

3. Προτίθενται να νομοθετήσουν για το έτος 2020 και τα επόμενα, έκπτωση φόρου για ιατρικά έξοδα που σχετίζονται με την νόσο Covid-19 και άλλες σοβαρές ασθένειες για τις οποίες ο ασθενής καταβάλλει τεράστια ποσά και στην ουσία φορολογείται σαν εισόδημα γι αυτά, ειδικά για χαμηλά και μεσαία οικογενειακά εισοδήματα;

4. Προτίθενται να αυξήσουν τις δημόσιες δομές αποκατάστασης;

(*)(https://www.documentonews.gr/article/%CE%BF-%CE%B3%CE%BF%CE%BB%CE%B3%CE%BF%CE%B8%CE%AC%CF%82-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B8/)

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αλεξιάδης Τρύφων
Ξανθός Ανδρέας

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρά
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεΐκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος