ΔΤ Αλ.Αυλωνίτη για Ερώτηση σχετικά με ΕΛΤΑ 23.03.2020

Ερώτηση κατατέθηκε στις 23.03.2020 στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης,  προς τον κο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχετικά με την λειτουργία των ΕΛΤΑ και την επανεξέταση των αποφάσεων της Διοίκησης τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

 

«ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Επανεξέταση των αποφάσεων της διοίκησης των ΕΛΤΑ»

Τα ΕΛΤΑ ως εταιρεία κοινής ωφέλειας, αλλά κυρίως ως φορέας της καθολικής ταχυδρομικής υπηρεσίας που παρέχουν τις βασικές ταχυδρομικές και οικονομικές υπηρεσίες στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, έχουν την υποχρέωση να αποφασίζουν κυρίως με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και να διαθέτουν τις υπηρεσίες αυτές τόσο στο κέντρο κάθε πόλης όσο και στις πιο δύσβατες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Για να επιτευχθεί ο παραπάνω σκοπός, καλούνται καθημερινά οι εργαζόμενοι να υποστηρίξουν το έργο της εταιρείας και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου προέβησαν σε πλήθος ενεργειών για τη διάσωση του Οργανισμού και τη διατήρηση του δικτύου του. Βασική ενέργεια υπήρξε η  νομοθέτηση και  χρηματοδότηση της αποζημίωσης της καθολικής υπηρεσίας των ΕΛΤΑ από τα έτη 2013 και εφεξής, επιλύοντας έτσι ένα ζωτικής σημασίας πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας της πολιτικής εγκατάλειψης και αδιαφορίας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2017 η νέα Κοινή Συμφωνία Πλαίσιο της τριετίας 2017 – 2020, μεταξύ της Διοίκησης και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, με την οποία ολοκληρώθηκε ένα πρώτο βήμα για την διάσωση του Οργανισμού.  Στην εν λόγω Συμφωνία, διατηρούνταν το δικαίωμα στην αποζημίωση του απολυόμενου προσωπικού, όπως οριζόταν στην Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ΕΛΤΑ (3/6/2002, Κεφάλαιο ΙΑ, Άρθρο 5), ενώ μάλιστα προβλέπεται η επανεξέταση από κοινού με τη Διοίκηση του ύψους της αποζημίωσης, του τρόπου καταβολής της και μεταβατικών διατάξεων, ώστε και να προσαρμοστούμε στις οικονομικές δυνατότητες του Οργανισμού και να εξασφαλιστεί το περί δικαίου αίσθημα.

Επιπλέον, το 2016 η Εταιρία προχώρησε τις διαδικασίες για αδειοδότηση προμήθειας και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που την οδήγησαν στην απόκτηση μεριδίου της αγοράς ενέργειας, συνεχώς εξελισσόμενου.

Τέλος το 1998, οπότε και ιδρύθηκαν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης των ΕΛΤΑ, ώστε να καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εργαζομένων του Οργανισμού. Παράλληλα με τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες, το K.E.K. ΕΛΤΑ συμβάλλει στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης.

Ωστόσο η σημερινή Διοίκηση των ΕΛΤΑ επέλεξε, αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, μετά από διαδοχικές αποφάσεις της για συρρίκνωση του δικτύου υποκαταστημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού της Εταιρίας, να προχωρήσει μονομερώς ένα ακόμα βήμα προς την απαξίωση του Οργανισμού.

Με πρόσφατες αποφάσεις της, επιλέγει να περικόψει την αποζημίωση στο 50%, να αποχωρήσει από την αγορά Ενέργειας και να παύσει την λειτουργία των ΚΕΚ.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να επανεξεταστούν οι αποφάσεις της Διοίκησης;
  2. Πότε θα μας γνωστοποιήσετε το σχέδιό σας για την λειτουργία των ΕΛΤΑ;

Οι  Ερωτώντες Βουλευτές»